Stan - Za prodaju - Omiš, Hrvatska

OMIŠ, DVA STANA S VRTOM I 2 PARKING MJESTA

350,000 € InStock Other Currencies
 
omiš - Omiš, Hrvatska
ID: 300511003-336
Ukupan broj prostorija / soba:
4
Broj spavaćih soba:
4
Broj kupaonica
2
Ukupno m2
142
Izgrađena površina (m²)
142

Broj katova:
5
Kat
1
Opis okruženja

OMIŠ


Nema mnogo gradova na svijetu koji svoju povijest broje u tisućama godina, ali Omiš je jedan od njih!

Još od antičkih vremena, prije više od 2.000 godina, ušće Cetine trajno je naseljeno, a povjesničari smatraju kako je preteča današnjeg Omiša maleno naselje Oneum koje se nalazilo u samom podnožju velikog brda sjeverno od grada – Omiške Dinare.

S vremenom je lokalno stanovništvo svoje kuće počelo graditi sve bliže moru, a za to su imali itekako dobar razlog. Stari Omišani su, naime, bili gusari!

Čitavo 12. i 13.stoljeće omiški gusari bili su vladari mora od Splita do Dubrovnika, a svi brodovi koji su prolazili kraj ovog malenog grada na ušću Cetine morali su plaćati danak za slobodnu plovidbu ili riskirati borbu s nemilosrdnim gusarima iz koje su tek rijetki od njih izlazili kao pobjednici.

Omišani su tako, pod vodstvom čuvenih knezova Kačića, gotovo dva stoljeća vladali velikim dijelom Jadrana i napadali trgovačke brodove bogatih gradova poput Splita, Kotora, Dubrovnika i Venecije pa čak i papinske galije koje su Jadranom plovile prema dalekoj Palestini.

S vremenom, gusari su postali toliko moćni da je 1221. godine papa Honorije III. protiv Omišana poveo križarski rat koji je izgubio, no nepunih 60 godina kasnije Mlečani su, također po papinskom nalogu, protiv gusara s Cetine poveli drugi križarski rat, ovaj put s nešto više uspjeha.

Bio je to jedan od rijetkih omiških poraza u pomorskim bitkama, ali i veoma bolan. Knezovi Kačići nedugo nakon izgubljene bitke s Mlečanima pobjegli su iz grada, a njihova moć značajno je oslabjela. Iako su se i dalje bavili gusarenjem, Omišani su izvore prihoda sve češće tražili u poljoprivredi i ribarenju.

U petnaestom stoljeću Omišani su i službeno priznali vlast Mletačke republike, a u tom periodu grad je postao i važno administrativno i vojno uporište te je opasan velikim zidinama.

Upravo za vrijeme Mletačke republike Omiš dobiva karakteristične obrise koji ga krase i danas. Budući da se razvijao unutar velikih zidina, graditelji na raspolaganju nisu imali prostora za gradnju širokih aleja i raskošnih kuća. Gradske ulice bile su veoma uske, a presjecali su ih tek brojni trgovi na kojima se odvijao javni život u ranom Novom vijeku.

No, grad je s vremenom jednostavno postao prevelik i prenapučen da bi bio ograničen velikim zidinama. Nedugo nakon propasti Mletačke republike, početkom 19. stoljeća, Omišani su odlučili porušiti stari zid, a kao jedan od rijetkih podsjetnika na kamenog gorostasa koji ih je stotinama godina štitio od neprijatelja danas možemo vidjeti tek vrata istočnom dijelu grada te kulu Turjun u ulici Fošal.

Nakon raspada Mletačke republike, Omiš početkom 19. stoljeća pada pod vlast Austrije, zatim 1807. godine zajedno s čitavom Dalmacijom postaje dio Napoleonove Francuske, da bi se već 1813. godine vratio Austriji pod čijom vlašću ostaje sve do kraja Prvog svjetskog rata 1918. godine.

Nakon toga Omiš, kao i veći dio Hrvatske, prolazi kroz dvije Jugoslavije, a 1991. godine svoju turbulentnu povijest zaključuje postavši dijelom nezavisne i suverene Republike Hrvatske.


Karakteristike:

Kuća s više katova
Mediteranski
Fasada
Opeka / cigla
Balkon
Parking
Vanjski vidikovac
Vrt
Istok
Jug
Zapad
Djelomicno namjesteno
Kamin
Kuhinja
Kuhinja s blagovaonicom
Spremiste
Ulazni hol
Lokacija
Prometna lokacija
Kamin
Kanalizacija
Klimatizirano
Voda
Centar
Centar
Centar
Naselje
Otvoreno
Planine
Plaža
Pogled - otvoren
Pogled - prekrasan
Pogled na more
Pogled na planine
Pogled na rijeku / potok
Prednja strana gleda na zaljev
Promet vrlo dostupan
Stambena namjena (RES)
U blizini autobusa
U blizini ceste za motorna vozila
U blizini crkve
U blizini djecjeg igralista
U blizini fitness centra
U blizini javnog prijevoza
U blizini mora
U blizini parka
U blizini rijeke / potoka
U blizini skole
U blizini šume
U blizini trgovina
U blizini vode
U mirnoj ulici

Sobe / prostorije:

Dimenzije

Veličina sobe / prostorije

Terasa
natkrivena
6x4
24 m2

Sve informacije dane od agenta smatraju se važećim, no moraju se zasebno procijeniti.
Managing Agent
Ured City Ured City Unitas nekretnine d.o.o.,Svačićeva 3
Split, Splitsko-Dalmatinska, Hrvatska
21000

Ured City

EUR Hrvatska RE/MAX RE/MAX City Split Unitas nekretnine d.o.o.,Svačićeva 3
Split, Splitsko-Dalmatinska, Hrvatska
21000

Prikaži...

Pošaljite poruku

 
Ured City Ured City Unitas nekretnine d.o.o.,Svačićeva 3
Split, Splitsko-Dalmatinska, Hrvatska
21000

Unitas nekretnine d.o.o.,Svačićeva 3
Split, Splitsko-Dalmatinska, Hrvatska
21000
EUR Hrvatska RE/MAX RE/MAX City Split

Favoriti

Podijeli i usporedi


Nedavno pogledano

Podijeli i usporedi